Samtal om den turkiska press(o)friheten

Av: Martin Schori 10 november 2016

rf23

Den turkiska tidningen Cumhuriyet besöker Stockholm för att ta emot Right Livelihood-priset 2016 och medverkar i ett samtal om den dramatiska utvecklingen i Turkiet.

 

Turkiet har länge kritiserats för bristande pressfrihet och är idag världens största fängelse för journalister. Tvångsförvaltning, fängelsestraff, hot och trakasserier har blivit vardag för många journalister och medier. Sedan kuppförsöket i somras har pressfriheten försämrats ytterligare, enligt Al Jazeera har 100 mediebolag stängts på bara några månader. Det tycks snarast pågå ett krig mot pressfriheten i Turkiet.

Den oberoende turkiska tidningen Cumhuriyet befinner sig mitt i stormens öga. Chefredaktör Murat Sabuncu greps härom veckan och sitter nu häktad tillsammans med ett stort antal medarbetare. När tidningens vd, Akin Atalay, helt nyligen återvände från en utlandsresa greps han på flygplatsen – anklagad för ”terroristverksamhet”.

Cumhuriyet får Right Livelihood-priset, det ”Alternativa Nobelpriset”, 2016 ‘för dess orädda och undersökande journalistik samt principfasta försvar av yttrandefriheten under tider av förtryck, censur, frihetsberövanden och dödshot’. Priset delas ut vid en ceremoni på Vasamuseet fredagen den 25 november. Dagen innan ceremonin har du möjlighet att höra medarbetare på Cumhuriyet kommentera den dramatiska utvecklingen i Turkiet. Samtalet förs på svenska och livesänds på Right Livelihood-stiftelsens Facebooksida.

I samtalet medverkar:

  • Isil Özgentürk, krönikör Cumhuriyet samt filmare och författare
  • Ole von Uexkull, chef Right Livelihood-stiftelsen
  • Anders Q Björkman, sekreterare i Publicistklubbens styrelse samt biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet

Moderator: Johannes Mosskin, kommunikationsansvarig Right Livelihood-siftelsen

Hashtag: #pressofrihet

Varmt välkommen hälsar Right Livelihood-stiftelsen, ABF Stockholm och Publicistklubben!

När: torsdag 24 november klockan 08.00-09.00

Var: ABF-huset, Sveavägen 61, lokal ”Hjärtat” (entréplan)

Frukost: vi bjuder på ostfralla samt kaffe/te till dig som föranmäler dig senast tisdag 22 november

Föranmälan: rekommenderas starkt om du vill vara säker på sittplats! Anmäl dig här.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.