Sigrid Edsenius får Guldsleven 2021

Av: Jakob Kindesjö 12 januari 2022

Publicistklubbens östra krets tilldelar journalisten Sigrid Edsenius utmärkelsen 2021 års Guldslev. Sigrid Edsenius, som arbetar vid SR Kalmar, får priset för sin dokumentärserie ”Laglös landsbygd".

Juryn motiverar sitt val så här:

De kriminellas påverkan på samhället är ett högaktuellt ämne som oftast bevakas utifrån storstädernas problem. Sigrid Edsenius riktar strålkastarljuset på kriminalitet och en laglöshet i skymundan. Dokumentärserien Laglös landsbygd är resultatet av ett engagerat och gediget journalistiskt hantverk och visar på värdet av att rikta blicken dit andra inte tittar.

– Sigrid Edsenius har gjort ett modigt journalistiskt jobb för att bredda den aktuella bilden av brottslighet och otrygghet i vårt samhälle. Trots det svåra ämnet lyckas hon fånga många olika röster och perspektiv, säger Sofie Lycksell, ordförande i Publicistklubbens östra krets.

Utmärkelsen Guldsleven delas årligen ut av Publicistklubbens östra krets till ett jobb som på något vis varit en braständare för debatt eller på annat vis varit journalistiskt utmanande. Det kan bestå av ett avslöjande, en kartläggning, en innovation, ett nytt arbetssätt eller en berättelse.

I området ingår Kalmar, Jönköpings, Östergötlands och Gotlands län. Publicistklubbens medlemmar nominerar bidrag till utmärkelsen.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.