Av: PK Norra Norrland 3 maj 2022

PK-medlemmar,

På lördagen avslöjade vi att Piteå-Tidningen och journalisten Joel Gustafsson tilldelas Silversleven 2021 för sin granskning av Älvsbyns kommun. Motiveringen lyder:

Verkligheten överträffade dikten när Piteå-Tidningen granskade Älvsbyns kommun.

Joel Gustafssons välgjorda artikelserie är en bladvändare som rymmer alltifrån chefer som tankar kommunalt när de kör privat till vd:n som förhandlat till sig åtta veckors ledighet, men inte tagit ut en enda semesterdag under två år när han säger upp sig och blir dyr konsult åt sin gamla arbetsgivare. 

Både kommunchefen och energibolagets ordförande tillika kommunfullmäktiges ordförande avgick efter avslöjandena. Ett gräv i toppklass om en riktigt dålig affär för Älvsbyns skattebetalare som visar att journalistiskt fotarbete kan bli rafflande läsning och gör skillnad”.

Av: PK Norra Norrland 3 maj 2022

Styrelsen delade också ut ett hedersomnämnande till Kalle Vannmoun, Sveriges Radio Västerbotten. Motiveringen lyder:

”I ”Alla ville väl – om en psykiatrireform" tar Kalle Vannmoun på Sveriges Radio Västerbotten avstamp i sin pappas schizofreni för att berätta om andra som drabbats av psykisk sjukdom. 

Här finns kvinnan som försöker hantera sina hjärnspöken så gott det går, men också föräldrarna som måste leva med att deras son sköts till döds när han egentligen skulle få vård. 

Det är ett sårigt och starkt socialreportage om samhällets tillkortakommanden, en berättelse med få vinnare och många offer, men också en upprättelse för en grupp som sällan får komma till tals”.

Agneta Kellgren är ny ordförande i PK Norra. Tidigare ordföranden Anne Pettersson tackar för förtroendet.

Nu tackar jag för förtroendet, efter många roliga år, och lämnar över stafettpinnen till PK Norras nya ordförande Agneta Kellgren, Sveriges Radio Västerbotten. Här är resten av den nyvalda styrelsen:

Omval:

Magdalena Martinsson, vice ordförande
Ulrika Nohlgren
Marilén Karlsson

Nyval:

Jenny Petersson, reporter Norran
Kerstin Eriksson, reporter VK
Karin Sjöberg, frilans/kommunikatör Norrbotten
Sven Björkland, Norrlandskorre DN
Madeleine Ruuth, Folkbladet
Erland Segerstedt, Kåge (kassör)


Revisorer:

Nader Sedehi (omval)
Stina Klüft, revisorsuppleant (omval)

PK Sverige:

Agneta Kellgren

Hiertanämnden:

Steffen Renklint (omval)

Valberedning:

Bertholof Brännström
Elin Stormare

Hälsar
styrelsen
genom
Anne Pettersson

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.