Skrivarskolan Qalam får Dawit Isaak-priset 2018

Av: PK Västra 5 december 2018

Skrivarskolan Qalam tar emot 2018 års Dawit Isaak-pris av Publicistklubbens Västras ordförande Aldijana Talic. Bild: Lena Kvist

Sedan 2007 delas Dawit Isaak–priset, om 10 000 kronor, ut till enskilda eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda, för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.

2018 tilldelas priset Qalam som är en skrivarskola med författaren, dramatikern och poeten Johannes Anyuru och Segal Mohamed, poet och skådespelare som kursledare.

Styrelsens motivering:
”Med stor nyfikenhet på ännu inte berättade historier arbetar de kontinuerligt för att inspirera unga människor och lyfta fram tidigare ohörda röster. För en del av deras elever har bokhyllor, bibliotek och författare aldrig varit självklara referenser. Tillsammans skapar de en ny plattform. En trygg plats för samtal om litteratur och poesi – både i och utanför rampljuset.”

Ordförande Aldijana Talic kommenterar:
”Dawit Isaak-priset är ett pris som vi egentligen inte önskar att vi behövde dela ut, men som samtidigt är det pris jag personligen är mest stolt över att vi gör. Det är en viktig påminnelse för oss alla om att Dawit inte är, men ska vara, fri liksom de som på ett eller annat sätt arbetar i hans anda. Qalam med Johannes och Segal för på det allra bästa av sätt Dawits arbete vidare in i nästa kommande generation.”

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.