Stödmanifestation för Gui Minhai 17/10

Av: PK Stockholm 13 oktober 2022

Måndag 17/10 är det sju år sedan Gui Minhai frihetsberövades. För att uppmärksamma den rättsvidriga behandling han utsätts för hålls en manifestation utanför Kinas ambassad.

Den 17 oktober 2015 frihetsberövades den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker.

För drygt två år sedan dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en pseudodomstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. Ingen har sett den så kallade domen.

För att påskynda Gui Minhais frihet anordnas en stödmanifestation måndagen den 17 oktober 2022 klockan 11.30 utanför Kinas ambassad i Stockholm - Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken.

Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som stöds av Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN, Publicistklubben, Reportrar utan gränser och Svenska Förläggareföreningen.

Medverkande:

Martin Kaunitz, Gui Minhais förläggare

Karin Olsson, biträdande chefredaktör Expressen

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter

Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Grethe Rottböll , ordförande Sveriges Författarförbund

Anna Gullberg, vice ordförande Publicistklubben

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Torbjörn Lodén, sinolog

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.