Svensksomalisk journalist får PK:s yttrandefrihetspris 2010

Av: Ola Henriksson 15 mars 2010

Publicistklubbens yttrande- och tryckfrihetspris till Anna Politkovskajas minne 2010 tilldelas Amun Abdullahi Mohamed, journalist på Sveriges Radio.

Med motiveringen: ”Naivt trodde vi att slaget om yttrandefriheten var vunnet i Sverige. Det var fel. Amun Abdullahi Mohamed utkämpar det med mod och stor skicklighet varje arbetsdag.”

Se intervjun med Amun Abdullahi Mohamed här:

Amun Abdullahi Mohamed arbetar på Sveriges Radio International där hon har gjort flera avslöjanden som även sänts på svenska i Ekot. Hon har en väl utvecklad nyhetsnäsa, ett enormt kontaktnät och hon väjer inte för de känsliga ämnena.

Bland dessa ämnen finns flyktingar som bränner handflatorna för att utplåna fingeravtrycken, och att somaliska tjejer är överrepresenterade i abortstatistiken.

Hon fortsätter, trots att hon dagligen uppmanas att sluta arbeta som journalist. Det heter att hon är en förrädare som avslöjar sitt folks hemligheter och drar skam över svensksomalierna.

Obehaget stannar inte vid gliringar och uppmaningar att sluta på radion. Hon har flera gånger blivit utsatt för hot och till och med för misshandel. Ändå fortsätter Amun Abdullahi Mohamed att jobba med de känsliga och granskande ämnena. Hon menar att öppenhet är grunden för att bekämpa fördomar och främja integration.

Publicistklubben anser att Amun Abdullahi Mohamed är en mycket värdig pristagare till Anna Politkovskajas minnespris.

Priset delas ut under Publicistklubbens möte den 15 februari kl 19.30.

Tidigare pristagare:
2009: Elin Jönsson
2008: Ulf Johansson, Nerikes Allehanda
2007: Dawit Isaak

Priset instiftade 2007 och består av ett diplom och 10 000 kronor.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.