Tips till PK:s medlemmar - gå gratis beredskapskurs om hat och hot

Av: Malin Ekman 1 oktober 2018

Beredskapskurs kring hat och hot (arrangeras av Medieinstitutet Fojo) 

Kursen riktar sig till dig som vill öka din beredskap kring hat och hot i arbetet. Inom ramen för Fojos regeringsuppdrag att stärka och stötta landets journalister har vi tagit fram en kostnadsfri tvådagarskurs där deltagaren får konkreta verktyg för att hantera sin egen säkerhet, med fokus på närvaron på nätet och på fältet.

Kursen riktar sig till yrkesverksamma journalister, men är även öppen för deltagare som studerar till journalist. För mer information om föreläsare, och anmälan till kursen, se https://fojo.se/nyheter/2407-beredskapskurs-ska-ge-verktyg-att-hantera-hat-och-hot

Kursen ges på fem platser i höst:

Stockholm 16-17/10 Sista anmälningsdag 7/10

Gävle 23-24/10 Sista anmälningsdag 5/10

Umeå 6-7/11 Sista anmälningsdag 15/10

Göteborg 13-14/11 Sista anmälningsdag 29/10

Malmö 27-28/11 Sista anmälningsdag 5/11

Kort beskrivning av innehållet på kursen:

Kursdag1

  • Erfarenhetsutbyte och intro: eventuellt besök av hemlig gäst, en journalist som publicerar sig i ämnen som drar hat och hot berättar om sina erfarenheter
  • Verktyg för att hantera hatet på nätet och bli mer trollsresistent– föreläsare Vian Tahir
  • Besök av lokal polis som arbetar med personskydd – När övergår hatet till att bli brottsligt? Vad är viktigt att tänka på vid anmälan och insamling av bevis? Vad kan polisen göra för att hjälpa mig som journalist? Hur kan vi upprätta en dialog innan krisen inträffar?

Kursdag 2

  • Fokus på fysiska möten och arbetet på fältet.
  • Föreläsaren 2secure ger grunderna och träning i konflikthantering (hur man kan prata ned en upprörd situation), mental beredskap, riskbedömning och fysisk säkerhet på fältet.

Eventuella frågor kan ställas till kursledare Hanna Andersson hanna.andersson@lnu.se

För mer info om projektet kring hat och hot: www.demokratijouren.se

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.