Vinnare av Publicistklubbens Stora pris 2013: Jan Gradvall

Av: Administratör 13 maj 2013

Publicistklubbens Stora pris 2013 tilldelas Jan Gradvall.
Motiveringen lyder:
”Från Jörvars gosskör till Dagens Industri, från Celine Dion till Louis-Ferdinand Céline; få kulturjournalister är så i ordets bästa mening breda. Fri från genrefördomar har han i över tre decennier tonsäkert beskrivit allt som gör livet intressant – oavsett om det skapats vid spisen, i skivstudion, i tv-fabriken eller vid skrivbordet. Föredömligt feberhet fortsätter Jan Gradvall att sätta bestående avtryck i kulturlivet.”

Gradvall fick ta emot priset på Publicistklubben i Stockholm måndagen den 13 maj och här kan du se utdelningen och Stina Dabrowskis intervju med honom.

gradvall

Jan Gradvall säger:
– Jätteroligt och otroligt oväntat. Det här är det finaste jag fått och helt plötsligt känns det som om man är journalist på riktigt. Publicistklubben står ju för viktiga saker.
– Jag har märkt genom åren att jag har ett track record som påläst och intresserad av ämnet och dem jag skriver om. Nuförtiden får jag frågor från artister som vill bli intervjuade, därmed har jag ganska stort inflytande.

PK:s ordförande Stina Dabrowski, som delade ut priset, säger:
– Äntligen! Så roligt att få dela ut priset till en journalist som får sina läsare att känna sig intelligenta. Gradvall är populärkulturens främste försvarare.
– Jan Gradvall betyder hög kvalitet, en egen röst och är dessutom en generös twittergigant.

Tidigare pristagare
2012: Katarina Gunnarsson
2011: Rolf Gustavsson
2010: Lena Sundström
2009: Ulf Elfving
2008: Bitte Hammargren
2007: Tidskriften Fokus
2006: Tidskriften Situation Stockholm och tidningarna Faktum och Alumna
2005: Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman
2004: Carin Mannheimer
2003: Sverker Olofsson
2002: Cordelia Edvardson
2001: Bo Holmström
2000: Kristina Lindström

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.