Yrsa Stenius på PK Norra Norrlands årsmöte

Av: Marianne Westin 9 april 2008

Det är dags att sätta ner foten och börja polisanmäla bloggare. Vi måste få veta var gränsen för vad som får publiceras och inte går. Det sa Allmänhetens Pressombudsman Yrsa Stenius när hon som inbjuden gäst föreläste vid Publicistklubbens Norra Norrlands årsmöte i Umeå i måndags (7/4 2008).


Stenius bekymras över utvecklingen på nätet, där vem som helst tycks få säga vad som helst om vem som helst utan att någon reagerar. Det har gått för långt, tyckte PO.
– Utvecklingen är inte acceptabel, vi måste få ett prejudikat.
Yrsa Stenius talade om yttrande- och tryckfriheten i det nya medielandskapet där just Internet gjort det möjligt för alla att säga vad de tycker.
– En storartad innovation som innebär en reell möjlighet att förverkliga en storartad princip (yttrandefriheten), sa Stenius som samtidigt oroades över att nättrenden ”skriv vad som helst om vem som helst” kan komma att sprida sig till tryckta medier.
– Om vi slutar respektera pressetiken kommer lagstiftningen att skärpas, befarade Yrsa Stenius.
Årsmöte lockade runt 25 deltagare. Beslut togs bl a om stadgeändring angående sektionsbildning.
Styrelsen 2008 består av ordf. Bertholof Brännström, VK Umeå, Hans Gustafsson, SVT Umeå, Anna Burén, SR Umeå, Karin Bernspång, VK Umeå, Camilla Andersson, frilans Umeå, Karin Sjöberg, medielärare och frilans, Piteå (samtliga omval), samt Lars Andersson, NV Skellefteå, Karin Wiechel, SVT Umeå och Erik Norberg, TV4 Umeå (samtliga nyval).
Anna Hellgren, SVT Umeå och Ulf Hägglund, VF Umeå lämnade styrelsen.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.