Av: Martin Schori 10 maj 2017

Den 24 april valdes Anna Hedenmo till ordförande i Publicistklubben. Här är hennes programförklaring.

Yttrandefriheten i Sverige är stark. Den har en lång tradition och har stöd i lagen, men den får aldrig tas för given.

Exempel i vår närhet – som Polen och Ungern – visar hur snabbt det kan gå att strypa det fria ordet och påbörja nedmonteringen av en av demokratins grundpelare. Även i USA har det visat sig att mediernas fria roll och ställning kan hotas av en nyvald president som förklarar krig mot journalisterna. 

När du går med i Publicistklubben (här kan du anmäla dig!) stöder du arbetet som slår vakt om det fria ordet, både i Sverige och utanför våra gränser. Våra intervjuer och debatter utgör en viktig arena för det publicistiska samtalet, våra priser belönar modiga och skickliga journalister utomlands och i Sverige.

Publicistklubben står varken på fackets eller arbetsgivarens sida. Vi slåss varken för löner eller tidningarnas vinster, vår uppgift är att slå slå vakt om det fria ordet, som en livsviktig del av demokratin. Och vi har en lång tradition – i Publicistklubben har vi debatterat mediefrågor och pressetik ända sen 1874!

Publicistklubben är också aktiv för att journalistiken ska hålla en hög etisk nivå. Det sker genom att vi försvarar och utvecklar det självreglerande etiska system som Publicistklubben en gång tog initiativet till och som idag bedrivs av Allmänhetens pressombudsman (PO) och Pressens opinionsnämnd (PON). 

Tillsammans med Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter och Svenska Journalistförbundet vill vi bredda och stärka den etiska självregleringen. Vi vill gå från dagens PO till en Medieombudsman (MO) där alla medier; press, radio, TV och webb är samlade till samma etiska bedömning. 

Publicistklubben välkomnar alla publicister, tidningsutgivare och reportrar, författare och forskare, bloggare, debattörer, pedagoger och journaliststudenter som medlemmar. Vi är en ideell förening utan anställda, all verksamhet bygger på medlemmarnas engagemang. Varmt välkommen till Publicistklubben.

 Anna Hedenmo

Ordförande Publicistklubben

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.