Britt-Marie Mattsson får Publicistklubbens Stora Pris

Av: Björn Häger 11 maj 2016

Pressmeddelande från Publicistklubben 2016-05-11

Publicistklubbens Stora Pris tilldelas 2016 Britt-Marie Mattsson med motiveringen:

Britt-Marie Mattsson foto: Forum förlag

”För att hon med initierad och inspirerande journalistik lotsar oss genom såväl svensk utrikespolitik som amerikansk inrikespolitik. ”

Motiveringen lyder i en längre version:

”Genom en idog och kvalitativ gärning har Britt-Marie Mattsson i decennier, initierat och 
med lätt hand, lotsat läsare, tittare och lyssnare i såväl morgonpress som public service genom amerikansk inrikespolitik och svensk utrikespolitik. Britt-Marie Mattsson har alltid varit en orädd röst i en mediabransch där på senare år journalistiken haft allt svårare att hävda sig. Hennes professionella patos har varit förebildande för många journalister efter henne.”

– Jag är väldigt hedrad och glad. Det är fantastiskt att bli
uppskattad av Publicistklubben på detta sätt, säger Britt-Marie Mattsson.

Britt-Marie Mattsson är journalist och författare som utmärkt sig framförallt i sin bevakning av svensk och amerikansk inrikespolitik. Hon är född och bor fortfarande kvar i Göteborg där hon 1968, som 20 åring, började sin karriär på Göteborgs Postens redaktion. På tidningen var hon under lång tid utrikeschef följt av förstereporter på utrikesavdelningen. Hon skriver fortfarande för Göteborgs Posten men har under sin karriär även varit programledare i SVT och TV3.

– Britt-Marie Mattsson är ett föredöme i en tid då kunnighet, berättarglöd och förklaringsförmåga blir allt viktigare. Hon är på alla sätt en självklar mottagare av Publicistklubbens stora pris för långvarig journalistik av hög klass, säger Publicistklubbens ordförande Björn Häger.

Britt-Marie Mattsson har etablerat sig som en av landets främsta kännare av amerikansk politik och bevakar i år sitt elfte amerikanska val. Det första var 1976. Hennes kunskap om USA och i synnerhet familjen Kennedy resulterade 2011 i en bok med unik insyn om och i presidentfamiljen.
Utöver den har Britt-Marie Mattsson skrivit ytterligare nio böcker, bland annat flera romaner, men också en barnbok. Under våren har hon nyligen utkommit med ”Matens makt”, en bok om politik och mat hon skrivit tillsammans med krögaren Leif Mannerström.

– Britt-Marie Mattsson är en sällsynt mångsidig journalist. Hon har ett imponerande intellekt, sinne för det väsentliga och en skarp penna. Hos henne flyter orden lätt och träffsäkert. Variationen i hennes journalistiska gärning är imponerande, liksom skärpan och tydligheten, säger Björn Häger.

 

Britt-Marie Mattsson tar emot priset vid Publicistklubbens debatt i Kulturhuset i Stockholm måndagen den 16 maj kl 18.15. Temat för kvällen är yttrandefrihet i Europa. I den efterföljande panelen medverkar bl.a utrikesminister Margot Wallström.

 

Publicistklubbens Stora pris är den goda journalistikens pris. Det tilldelas en eller flera personer som under lång tid har hållit hög klass i sin gärning.

 

Kontakt:

Britt-Marie Mattsson: 0705-62 42 90, brittmarie.mattsson@gp.se

Björn Häger, 0730-56 71 11, bjorn.hager@gmail.com

 

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.