Helena Bengtsson får Publicistklubbens Stora pris 2023

Av: PK Stockholm 23 maj 2023

Publicistklubbens Stora pris går 2023 till datajournalisten Helena Bengtsson.

Motiveringen lyder:

Helena Bengtsson får Publicistklubbens Stora pris 2023 för sitt arbete med att utveckla datajournalistiken. Hon har generöst delat med sig av sina kunskaper som är ovärderliga för en hel generation journalister.

Helena Bengtsson arbetar som redaktör för datajournalistik på Gota Media. Hon har tidigare arbetat som projektledare och redaktör för datajournalistik på Sveriges Television och som redaktör för Data Projects på The Guardian i London. Hon har även tilldelats Stora journalistpriset två gånger, i kategorin årets förnyare.

Publicistklubbens Stora pris instiftades 1974. Det tilldelas en eller flera personer som under lång tid har hållit hög klass i sin journalistik. Mottagaren får ett diplom samt 30 000 kronor.

Bland de senaste årens mottagare av Publicistklubbens Stora pris finns fotograf Niclas Hammarström och reportrarna Johan Mathias Sommarström, Linda Hedenljung och Sanna Klinghoffer.

Helena Bengtsson tar emot priset på Publicistklubbens stora våravslutning måndag 29 maj på Södra Teatern.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.