Ett skammens jubileum

Av: Ola Henriksson 23 september 2011

Idag den 23 september skriver vi ett skammens jubileum i Sverige. Då har Dawit Isaak suttit fängslad i tio år i Eritrea. Ibland får jag frågan: hur vet du att Dawit Isaak lever? Sanningen är att vi inte vet. Det vore cyniskt att utgå från att han är död. Kanske är det vad president Afwerki vill få oss att tro? Då är det vår plikt att vara optimister.

Skammen faller tungt över Sveriges regering som misslyckats med att få ut sin medborgare ur Eritrea. UD måste begära konkret hjälp av EU och FN. Tio år har tyvärr visat att Sverige inte klarar sin uppgift på egen hand.

Ulrika Knutson
Ordförande Publicistklubben

Fakta: Dawit Isaak

Dawit Isaak var med och grundade Eritreas första oberoende tidning, Setit, som bland annat kritiserade regeringens maktmissbruk. År 2001 publicerade Setit och andra tidningar ett öppet brev från 15 ministrar som bland annat efterlyste demokratiska reformer. Elva av ministrarna fängslades liksom Dawit Isaak och ytterligare 13 tidningsägare, redaktörer och journalister. Fyra av journalisterna uppges ha dött i fängelse.

Läs mer på Stödkommittén för Dawit Isaaks webbsida – freedawit.com

Publicistklubben är en av flera organisationer som turas om att varje vecka uppvakta Eritreas ambassad på Lidingö med en skriftlig uppmaning till Eritreas president Isaias Afewerki om att Dawit Isaak ska friges. Följande organisationer/ företag turas om att uppvakta Eritreas ambassad: Expressen, Författarförbundet, Journalistförbundet, PEN, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Stödkommittén för Dawit Isaak, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna.

Den senaste tiden har Dawit Isaaks fall uppmärksammas stort i svenska medier. Här är två dokumentärer som vi rekommenderar:

Här är en länk till en sida med de senaste nyheterna om Dawit Isaak

 

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.