Pressfrihet i centrum under höstseminariet

Av: PK Norra Norrland 25 oktober 2016
Jessica Wennberg, VK, Edward Riedl (M), Andreas Lundgren (S), och Anders Bäckström SVT debatterade representation, tolkningsföreträde och nyhetsvärdering i Umeå.

Jessica Wennberg, VK, Edward Riedl (M), Andreas Lundgren (S), och Anders Bäckström, SVT, debatterade representation, tolkningsföreträde och nyhetsvärdering i Umeå.

Lördagens höstseminarium i Umeå lockade med ett brett program. Störst var nog ändå intresset för diskussionen om mediernas påstådda partiskhet, en fråga som väckts av riksdagsledamoten Edward Riedl (M).

Diskussionerna efter riksdagsledamoten Edward Riedls utspel om mediernas partiskhet i allmänhet, och SVT:s i synnerhet, var startskottet för en ganska intensiv debatt under lördagens höstseminarium i Umeå. Även om Riedls kritik mildrats något, vädrades en hel del synpunkter kring mediernas sätt att värdera nyheter, mörka påstådda sakförhållanden och vinkla innehållet.

Andreas Lundgren (S), menade att att de lokala medierna i för hög grad lockas av att skriva om trams, och menade att politik är på största allvar. Han hänvisade bland annat till diverse bloggkrig, och efterlyste en kunnigare journalistik. Han menade också att han ofta tycker att journalister gör en grej av något som inte är en grej, trots att han framfört just det.

– Där måste du helt enkelt acceptera att vi har tolkningsföreträde, slog SVT:s redaktionschef Anders Bäckström fast.

Att journalisterna i för hög grad går på de lätta bollarna var de båda politikerna trots allt överens om, Edward Riedl menade att han som politiker med överord lyckas få journalister att skifta fokus.

– På så sätt kan man kan man krångla sig ur en besvärlig debatt, sa Riedl bland annat.

Besök från Ryssland

Som en viktig påminnelse om betydelsen av vår egen tryckfrihetsförordning och dess 250-årsjubileum, gästades klubben genom föreningen Barents Press försorg, bland annat av den ryske radiojournalisten Arseny Vesnin. Vesnin som arbetar på Echo Moskvy i St Petersburg, målade upp en tämligen dyster bild av det ryska medieklimatet.

På frågan om det finns någon pressfrihet i Ryssland, blev svaret ”Yes, of course not.”

– Det råder en social apati, och finns ingen efterfrågan på en fri press, slog Vesnin fast.

Ny tidning i Umeå

Liselott Holm – ny redaktör för ETC Umeå – berättade om den nystartade tidningens ambitioner, möjligheter och syfte. Med en lojal läsarbas och med en alternativ nyhetsvärdering, hoppas tidningen kunna rota sig i Umeå.

– När vi till exempel gör ett jobb kring romernas situation, så talar vi med dem, inte om dem, sade Holm.

Podden och journalistiken

Avslutade eftermiddagen gjorde duon i den relativt nystartade En underbar pod – Erica Dahlgren och Clara Lidström. Vid sin sida hade de Jesper Enbom och Erik Lindenius, verksamma inom media och kommunikation på Umeå universitet, där de också gör just podden Mediespanarna. Mediets nutid och framtid diskuterades i Frilansklubbens regi, och att det är en medieform på frammarsch var de fyra tämligen överens om.

– Vid valet 2018 kommer säkert valvakor hållas i olika poddar, menade Erica Dahlgren.

 

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.