Domen mot Ismayilova - ett skamligt försök att skrämma till tystnad

Av: Björn Häger 1 september 2015

Den azerbajdzjanske journalisten Khadija Ismayilova dömdes i dag till sju och ett halvt års fängelse. I våras fick hon Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne för 2015. Domen och behandlingen av Ismayilova är ett allvarligt angrepp på yttrandefrihet och självständig journalistisk granskning.

Khadija Ismayilova

Khadija Ismayilova. Foto: AP/TT

 

Fängslandet av Ismayilova har varit ett sätt att tysta en obekväm journalist. Amnesty har beskrivit anklagelserna som absurda. Europarådets ordförande har krävt att få se bevisen.

Khadija Ismayilova har visat stort mod och avslöjat korruption på högsta nivå i Azerbajdzjan. Hon har tagit betydande risker för att sanningen ska komma fram, bland annat kring Telia Soneras affärer med landets maktelit.

Vi ser med stor oro på domen och vad den uttrycker om yttrandefriheten i Azerbadzjan. Att domaren inte ens lät henne tala till punkt i sin slutplädering visar tydligt vad som pågår i det azerbadjanska rättssystemet.

Processen mot Ismayilova är en kränkning av pressfriheten. Domen stoppar en respekterad undersökande journalist i sitt arbete och är ett skamligt försök att avskräcka andra journalister från att avslöja regimens maktmissbruk.

Björn Häger, ordförande i Publicistklubben